Tom in Zuid-Afrika

Ik ben Tom, 20 jaar, geboren en getogen in Rosmalen en studerend aan het NHTV in Breda (International Leisure Management, derde jaar). De reden dat ik had gekozen om met De Kracht van Sport een stage heb gelopen in Port Elizabeth, Zuid-Afrika, is dat ze mij de perfecte stage aan konden bieden en de communicatie met De Kracht van Sport uitstekend was.
 

“Het is allemaal zo snel voorbij gegaan, maar ik heb er dan ook wel met volle teugen van genoten!”.

Ik ben zojuist vandaag thuisgekomen vanuit Port Elizabeth en ik besef nog niet helemaal dat de 24 weken voorbij zijn, dit ook omdat ik dat nog niet wil beseffen. Het is allemaal zo snel voorbij gegaan, maar ik heb er dan ook wel met volle teugen van genoten!
De eerste paar weken was voor de meeste echt acclimatiseren, maar dat ging mij best goed af en ik denk toch dat die Zuid-Afrikaanse cultuur (met de Afrikaanse tijd) mij wel licht.

Eigenlijk, heb ik stiekem het meest geleerd van de momenten buiten de stage om. Ik heb onbewust veel opgepikt van de attitudes en behaviours die de staff van de organisatie had (United Through Sport), het ervaren van de situatie waarin de meeste kinderen zitten en hoe ze daar mee omgaan, wat een makkelijk leven ik eigenlijk heb gehad (en vele andere Nederlanders) en dat ik dat toch wel even meer mag gaan waarderen (zeker ook de kleine momenten).

Als stage opdracht heb ik Holiday Camps georganiseerd en toernooien tussen de Primary Schools uit de Townships. Om die smile van die kids te zien tijdens die events, dat is waar je het voor doet, dat is the most satisfying feeling en al helemaal als je ook het gevoel dat je ook een contribution kan geven aan hun toekomst.

Naast deze hoofdtaken heb ik ook mijn passie (basketbal) kunnen meegeven aan de kids en heb ik wellicht wel een nieuwe passie ontdekt in het teachen van de kids, beide één of twee maal per week.

“it has been one of the best experiences in my life, if not the best!.”

Daarnaast heb ik de meest gave tripjes gehad in de weekenden, hebben we een auto gehuurd en zijn we op onze unexpected adventures gegaan en hebben vele mooie delen van Zuid-Afrika kunnen ontdekken en kunnen verblijven in de oh zo gave (en cheape) backpackers hostels die ze hebben.

En dan vergeet ik nog de vele lokale en internationale vriendschappen die ik heb gemaakt en waarvan ik er zeker nog een aantal ga tegen komen in de nabije toekomst!

All in all dus (het is ff wennen om Nederlands te spreken en dus te typen), it has been one of the best experiences in my life, if not the best!

Tom de Haas