Taco in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika
Mijn naam is Taco van der Hek. Ik ben 21 jaar en zit in mijn laatste jaar van de opleiding HALO. Naast het verzorgen van sportlessen op scholen, coach ik kinderen op mijn lokale voetbalclub. Ik geef ook sportles aan ex-hartpatiënten van 40 tot en met 80 jaar oud. Door deze opleiding heb ik een hoop kennis en vaardigheden opgedaan over verschillende sporten. Ik wilde al gymleraar worden sinds ik op de basisschool zat en dat kan ik nu snel gaan waarmaken.
“Les geven aan deze kinderen is de mooiste ervaring die ik ooit heb meegemaakt.”
Hoe tevreden was je met de begeleiding vanuit Nederland? Ik was zeer tevreden met de begeleiding die we in Nederland kregen. Nadat we op gesprek waren geweest, was het zeer duidelijk wat we konden verwachten als we hier stage zouden lopen. We waren voldoende geïnformeerd voordat we hier aankwamen. Mijn verhaal  Ik heb via United Through Sport 12 weken lang het coach programma in Zuid-Afrika gevolgd. Ik ging samen met 5 anderen het avontuur aan en zo vertrokken we naar Zuid-Afrika. We kwamen aan met het idee dat we 5 dagen in de week bezig zouden zijn met het coachen van kinderen op basisscholen in de townships. In de eerste week kregen we veel informatie te horen over UTS en over de plekken waar wij gingen les geven. We kregen de opdracht om een les in elkaar te zetten die wij op alle scholen die week zouden geven. De mensen met wie ik moest samenwerken waren allemaal ongeveer mijn leeftijd, wat het samenwerken gemakkelijk maakte. Het voorbereiden van de lessen ging vaak erg soepel en koste niet al te veel tijd. Voor de eerste keer les geven in een ander land en in een andere taal was zeker even wennen. Ook omdat het veld van slechte kwaliteit was (er lagen veel stenen en glasstukken). Na deze les heb ik voor mijzelf de knop omgezet en heb ik geaccepteerd dat hier nu eenmaal slechtere velden waren dan ik gewend was. Ook verschilden de kinderen hier van die in Nederland. De meesten hier in Zuid-Afrika zijn meer leergierig. Waar ik in Nederland alleen les gaf aan soms wel 34 kinderen, gaf ik hier samen met 5 coaches les aan 35 kinderen. Doordat we met meerdere coaches samenwerkten, kregen de kinderen meer individuele aandacht. Dit vond ik een mooi aspect, want er waren genoeg kinderen die die individuele aandacht nodig hadden. Les geven aan deze kinderen is de mooiste ervaring die ik ooit heb meegemaakt. Deze stageperiode heeft mijn ogen geopend en laten inzien hoe anders het leven aan de andere kant van de wereld is. Wij kunnen daar heel veel voor mensen betekenen en ik hoop daarom om dit soort ervaringen nog vaker mee te maken in mijn leven.