Ramona in Zuid-Afrika

Ramona-Stage Zuid Afrika

Korte biografie

In Zuid-Afrika ben ik 21 jaar geworden. In Nijmegen woon & studeer ik sport- en bewegingseducatie op de Hogeschool van Arnhem Nijmegen. In mijn vrije tijd volleybal ik veel, maar dat heb ik even achter me gelaten toen ik voor vijf maanden naar Port Elizabeth vertrok.

“Ik heb een geweldige tijd gehad in dit prachtige land, onvergetelijk, vol mooie momenten die nooit vergeten zullen worden en met mensen… die ik nooit zal vergeten”. – Ramona Overdijk

Het begint met wilde plannen, je oriënteert je, je zet door, je koopt vliegtickets, het lijkt ver weg en voor je het weet ben je in Port Elizabeth, Zuid Afrika. Vanaf dat moment vliegt de tijd.

Voor mijn afstudeerstage ben ik samen met Selke naar Zuid Afrika gereisd. Om een uitdaging aan te gaan, de wereld te verkennen en veel te leren. Achteraf kan ik zeggen: je krijgt zoveel meer dan je verwacht had.

Je komt aan in Port-Elizabeth en ontmoet 20 tot 40 andere mensen die ook op zoek zijn naar nieuwe ervaringen, daarmee deel je dan minstens vijf weken kamers, douches, grappige momenten en verdrietige momenten. Doordeweeks ga je samen de sportlessen verzorgen voor de kinderen en in de weekenden ga je samen op ontdekking naar de mooie dingen in het land. Samen sportlessen geven was een uitdaging. Je hebt te maken met verschillende talen en culturen, niet alleen tussen jou als coach en de Xhosa of Afrikaanse kinderen, maar ook tussen jou en de andere coaches. Ik leerde dat je samen het beste uit een les kunt halen, maar je zal beiden je soms moeten aanpassen en dingen van elkaar accepteren die je normaal misschien niet makkelijk zou accepteren.

Ook heb ik als Nederlandse daar mijn Engels ontzettend verbeterd. In het begin had ik het gevoel dat ik mijzelf niet kon zijn in het Engels, maar dankzij alle Engelstaligen om mij heen die mij elke dag verbeterden en woorden bijleerden kan ik nu zeggen dat ik met zelfvertrouwen Engels kan praten.

Wij hadden geluk dat de zomervakantie daar in de maand december is. Wij hadden daardoor vier weken de tijd om te reizen. Eerst met een groep van iedereen die na de zomer zou blijven bij UTS en later ook nog met mijn familie. Zuid-Afrika is een geweldig mooi land. Divers in alles, huizen, natuur, dieren en natuurlijk: mensen. De erfenis van de apartheid is nog zichtbaar, er wordt aan gewerkt maar zijn nog altijd grote verschillen. Als je de kans krijgt om dit mooie land te verkennen, dan moet je deze zeker pakken.

Op 31 december om 00:00 stond ik met vrienden uit Engeland, Duitsland en Nederland die ik ontmoet hebt bij United Through Sport op het schitterende Waterfront in Kaapstad. Iedereen was intens gelukkig en daar dronken we de champagne dan ook op om de mooie tijd samen in 2017 af te sluiten.

Andere prachtige dingen die ik gedaan heb in Zuid-Afrika: surfen, skydiven, voetbalwedstrijd & rugbywedstrijd gezien, festival, foodtruckmarket, Tafelberg beklommen, karaoke gezongen in Barneys en dansjes gewaagd tussen de goede dansers in White Tiger.

Ik heb een geweldige tijd gehad in dit prachtige land, onvergetelijk, vol mooie momenten die nooit vergeten zullen worden en met mensen… die ik nooit zal vergeten.